Åhaga Verkstad Del 2 (2)

Relativt få förändringar har gjorts sedan tillbyggnaden mot norr tillkom. Ett mindre transformatorhus uppfördes mot söder invid pannhuset år 1950 och en mindre tillbyggnad för elfunktioner har tillkommit utmed den södra långfasaden. Den sistnämnda utbyggnaden gjordes troligtvis i samband med att nya eldrivna maskiner installerades vid mitten av 1940-talet. Interiört har ett antal nya väggar uppförts sannolikt vid mitten av 1960-talet. Verkstadsanläggningen står idag mycket välbevarad och i princip oförändrad sedan slutet av 1920-talet, bland annat finns skorstenen och ursprungliga fönster och portar bevarade i stor utsträckning. Endast delar av pannhuset samt ett antal förrådsbyggnader har rivits. De senaste rivningarna gjordes 1983 när fyra mindre förrådshus som låg öster om huvudbyggnaden revs. Stilmässigt har byggnaden som helhet en lätt klassicerande tegelarkitektur med rikt detaljerad mönstermurning. Bland annat finns kraftigt markerade taklister, murade pilastrar samt en karaktäristisk gördelgesims i tegelfasaderna. Samtliga gavlar har på ett tidstypiskt sätt ägnats extra omsorg. Anläggningens sadeltak, som ursprungligen var täckta med svart papp, har idag plåttäckning. Byggnaden karaktäriseras främst av det höga "vattentornet" i tegel samt av det unika shedtaket.

Denna bild fotograferade jag år 2015. Framtida insatser vid anläggningen bör ske med stor varsamhet eftersom den har för Borås unika kvaliteter i form av bland annat bevarad skorsten samt sågtandstak. För att byggnaden skall få en enhetlig karaktär skall vitmålade tegelfasader rengöras och ursprunglig färgsättning på träfasader bibehållas. Interiören skall i möjligaste mån bevaras som en öppen hall. Det är av stor vikt att traverser och andra interiöra detaljer som berättar om den ursprungliga verksamheten bevaras.
Efter ombyggnadsarbeten under åren 2001–2002 invigdes det nya Åhaga med pompa och ståt den 13 juni 2002. Jag tycker det är bra att man tar tillvara på de gamla byggnaderna och det är en vacker byggnad. Allt går att renovera om man bara vill och just dessa fabriksbyggnaderna är så pass vackra så man bör ta tillvara på dessa, det har rivits att för mycket i Borås så det är bra nu.

PDF-fil